16 Aralık 2009

Kaplan Resmen Miyav Dedi

Şimdi bunun
böyle bir şeye dönüşeceğini hangimiz tahmin edebilirdi?
Meşhur, seksi, yırtıcı Cartier panteri Les Must yani Cartier'den sahip olmanız gerekenler koleksiyonuyla bu yavruya dönüştü. Konunun reklamla ne alakası var diyeceksiniz. Bekleyin oraya da geleceğim. Sabır.

1914'ten beri Cartier'nin sembolü olan panter kendini tam olarak 1933'te buldu diyebiliriz. O yıl Cartier mücevherlerinin direktörü olarak atanan Jeanne Toussaint'a Louis Cartier'nin kendisi tarafından "Panter" lakabı takıldı. Kendine herkesi hayran bırakan Toussaint, bunu benzersiz yaratıcılığına ve acımasız disiplinli çalışma tarzına borçluydu.



Bugüne kadar Panter koleksiyonundan çıkan her parça bu yırtıcı, seksi ve alımlı dünyayı yansıtıyordu.

Şimdi bir de Les Must koleksiyonundaki tasarımlara bakıyorum ama hiç biri bana aynı heyecanı yaşatmıyor, hiç biri tek başına ele alındığında "işte buna mutlaka sahip olmalıyım" dedirtmiyor.



İşte burada reklamın gücü konuşuyor. Aynı tasarımları bu panter yavrusunun yer aldığı ilanlarda gördüğümde iş tamamen değişiyor. "Kurban olurum ben senin kemirdiğin o cüzdanlara, kolyelere" demek istesem de utancımdan diyemiyorum. İçimden bir ses bu bebenin dokunduğu her şeye sahip olmalısın diyor. Nasıl da oynuyor o cicilerle, ben de oynamak istiyorum dedirtiyor.

Aslında anafikri banal bulduğumu söylemeden geçemeyeceğim. Hedef kitlesi gittikçe yaşlanan - markalar gibi Cartier de genç bir hedef kitleyle iletişime geçmesi gerektiğini düşündü ve buna özel bir koleksiyon tasarladı. Markanın sembolü bir panterken, bu koleksiyonun sembolünün yavru bir panter olması, yavrucak her ne kadar sevimli ve bakılası olsa da pek sıkıcı. "Büyükler için markanın sembolü bir panter, ay bu koleksiyonunki ne olsa acaba? Ay yavru bir panter olsa ne süper olurdu. Şahane bir fikir değil de ne." cümlesini sarfeden bir yaratıcı ekip var orada bir yerlerde.

Üstelik Cartier boşuna korkuyor. Diğer yaşlanan markalardan farklıdır Cartier. Aslında yaşlanmamaktadır. Bizler herhangi bir Cartier'ye, bir Tank saate, bir Love bileziğe sahip olalım diye büyümek için sabırsızlanırız. Onun bizim için gençleşmek gibi bir derdi olmamalıydı. Dolayısıyla "Ah gençler başka markaları satın alıyorlar, bakın onlardan satın alınca da şöyle tasarımları beğeniyorlar. Biz de onlar için bir şeyler yapmazsak tarihe karışacağız" diyen bir de pazarlama/strateji müdürü var orada bir yerlerde.

Hiç yorum yok: